Am dat o fugă pînă în insula Thassos. De curiozitate. Șase sute de kilometri în opt ore și jumătate și gata. Un dus-întors pînă la Mamaia și încă puțin. Ce miere și ce apă curge pe acolo și pe ce bani? De ce toți cunoscuții mei fac cîte o vacanță în Insula Thassos? Unii vorbesc despre insulă mai mult decît despre Delta Dunării sau despre stațiunea Neptun-Olimp, uneori chiar și decît despre Mamaia?

Nu rîdeți, dar traseul Ruse-Veliko Tîrnovo – Makaza- Keramoti pare un asalt sau o retragere românească, un fel de șosea bună, nu construită de ai noștri, dar închiriată de ei.

Un flux românesc curge în ambele sensuri. Zici că nu-i decît o goană spre Mamaia sau pe Valea Prahovei! De aici vine și o explicație. Mulți s-au săturat de traficul spre cele două destinații. Din cauza aglomerației și a prețurilor din România, au descoperit această insulă grecească și au inventat-o ca destinație. Deștepți, românii au reinventat locul. Ca apă, ca nisip și ca peisaj, el depășește tot ce găsesc acasă. În alegerea lor este un refuz la tot ce merge prost și este scump, la îmbuibare și la dispreț, un răspuns și o replică, o potecă pe unde viața merge singură, evitînd capcanele și scumpirile din țară.

Pe feriboat-ul ”Platytera” am urcat la nici două minute după ce am ajuns în portul din Keramoti. Român după român ocupă vaporul, cîte doi și cîte patru într-o mașină, dar și cu cîțiva plecați pe jos, cu rucsacul la spinare. Surpriză. Nu au mașinile atît de încărcate de bagaje ca tradiționalii noștri turiști plecați pe litoralul Mării Negre.

 

Thasso-mania la români

Lasă un răspuns